Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Λεμφοίδημα και λεμφικό μασάζ.


 Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά αγγεία (λεμφαγγεία) και τα λεμφικά γάγγλια.  Η Λέμφος ή λεμφικό υγρό είναι το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο λεμφικό σύστημα και αποτελείται από υγρά που προέρχονται από τους ιστούς τους σώματος, δηλαδή τα υγρά που βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων.  Η λειτουργία του λεμφικού συστήματος και της λέμφου είναι σημαντική για την ανανέωση των υγρών μεταξύ των κυττάρων καθώς και την άμυνα του οργανισμού. Ο  όρος λεμφοίδημα σημαίνει κατακράτηση λέμφου η οποία προκαλεί πρήξιμο οίδημα στο σώμα, ιδιαίτερα στα άκρα.  Το λεμφοίδημα παρουσιάζεται όταν το λεμφικό υγρό μιας περιοχής του σώματος δε μπορεί πλέον να διοχετευθεί μέσω του λεμφικού συστήματος αλλά αντίθετα παραμένει στο ίδιο σημείο ή διαχέεται στους περιβάλλοντες ιστούς και προκαλεί πρήξιμο. 
Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για το λεμφοίδημα μπορεί να ελεγχθεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα, και υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε τα οποία να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.  Οι ασθενείς με κακοήθεις νεοπλασίες μαστού πρέπει να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα εμφάνισης λεμφοιδήματος και να μάθουν τα βήματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του.
Πως θεραπεύεται το λεμφοίδημα;
Τα θεραπευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν επίδεση, χειρονακτική αφαίρεση λεμφικών υγρών δηλαδή λεμφικό μασάζ, προφυλακτική φροντίδα του δέρματος και οδηγίες για κάποιο πρόγραμμα στο σπίτι.
Όταν μειωθεί το οίδημα και η κατάσταση της υγείας σας έχει σταθεροποιηθεί τότε ακολουθείτε θεραπεία συντήρησης. Αυτό περιλαμβάνει την εκτέλεση ασκήσεων, μασάζ στο σπίτι και τη χρήση ειδικού γαντιού λεμφοιδήματος.
Θεραπεία του λεμφοιδήματος με λεμφικό μασάζ 
Το 1932 οι Esterid και Emil Voder ,στην Γαλλία, επεξεργάστηκαν μια ειδική μέθοδο παροχετευτικού  λεμφικού μασάζ εφαρμόζοντάς το σε διογκωμένα λεμφικά γάγγλια  σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έχοντας μεγάλη επιτυχία.
Τα λεμφικά και τριχοειδή αγγεία είναι τόσο λεπτά και ευαίσθητα ως προς τα αιμοφόρα αγγεία και για αυτό το Λεμφικό  Μασάζ πρέπει να γίνεται με πάρα πολύ απαλές και γλυκές μαλάξεις και κινήσεις οι οποίες , μαλάξεις και κινήσεις, βοηθούν στην προώθηση και το πέρασμα της λέμφου πρώτα προς την επιφάνεια και τα τοπικά λεμφικά γάγγλια και κατόπιν προς  τους πιο σπουδαίους και κεντρικούς λεμφικούς σταθμούς, έως οτου φθάσει στον βασικό σταθμό που βρίσκεται στην βάση του λαιμού ανάμεσα στον λαιμό και τον θώρακα όπου συρρέουν όλα τα μεγάλα λεμφικά αγγεία του οργανισμού πριν ρεύσουν και πάλι στο φλεβικό σύστημα.

Πρίν τη θεραπεία

Μετά την θεραπεία
Παρατηρούμε στις φωτογραφίες μετά απο την θεραπεία με λεμφικό μασάζ την εμφανή μείωση του οιδήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου