Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Θεραπευτική Άσκηση - Προφύλαξη και αποκατάσταση

S(scientific) T(therapeutic) E(exercise) P(progressions)
(Επιστιμονική - Προοδευτική - Θεραπευτική - Άσκηση ).



Η θεραπευτική άσκηση
 είναι μια προσέγγιση που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την επισκευή, αναγέννηση και 
ενδυνάμωση συγκεκριμένων ιστών, όπως οστών, χόνδρων, συνδέσμων, κολλαγόνο και δίσκο. Τα προγράμματα της θεραπευτικής άσκησης βασίζονται σε θεμελιώδεις αρχές της ιστολογία του συγκεκριμένου ιστού, τη φυσιολογία της άσκησης, της παθοφυσιολογίας του μυοσκελετικού συστήματος και της αρθρικής εμβιομηχανικής. Η Θ.Α. είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση.
 Η Θ.Α αποτελείται από δύο φάσεις συνήθως:
Φάση 1:
 Αυτή είναι η φάση, η οποία επικεντρώνεται στην ανακούφιση μείωση και εξάλειψη του πόνου, την μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής και την αύξηση της κυκλοφορίας.  Στόχος επίσης είναι η αποκατάσταση της συντονισμένης κίνησης των σχετικών αρθρώσεων και η σταθεροποίηση τους, ώστε να κινούνται γύρο από τους φυσιολογικούς άξονες κίνησης τους.
Φάση 2
   Αυτή είναι η φάση της αποκατάστασης της λειτουργικότητας, η οποία επικεντρώνεται στην αύξηση της αντοχής/δύναμης των ιστών σε επίπεδα που αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Στην φάση αυτή εστιάζουμε στο να επιτευχθεί το πλήρες εύρος κίνησης της άρθρωσης, η αντοχή, η δύναμη και μυική ισχύς.


  Η θεραπευτική άσκηση μας δίνει πραγματικά αποτελέσματα . Συνήθως οι ασθενείς θα παρατηρήσουν μια διαφορά προς το καλύτερο ακόμη και μετά τις πρώτες 1-2 συνεδρίες.  Ιδιαίτερα σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρθρώσεων, τα οξεία διαστρέματα των συνδέσμων και οι μυικές θλάσεις  ανταποκρίνονται πολύ καλά από νωρίς στα προγράμματα θεραπείας τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου