Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:  ΑΞΙΟΛΟΓHΣΗ – ΔΙΟΡΘΩΣΗ – ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η λειτουργική προπόνηση έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος.  Η λειτουργική προπόνηση αποσκοπεί στην διόρθωση και τη βελτίωση των λανθασμένων σχεδίων κίνησης. Αυτά τα λανθασμένα σχέδια κίνησης όταν υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγούν σε τραυματισμούς και μυικές ανισορροπίες στο μυοσκελετικό σύστημα.  Ένα μέρος της  λειτουργικής προπόνησης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας και των χαρακτηριστικών της κίνησης, με συγκεκριμένα ενεργητικά τεστ από τον ασθενή βρίσκοντας  τα δυσλειτουργικά ή επώδυνα σχέδια κίνησης. Η μείωση των επώδυνων κινήσεων αποτελεί τον πρώτο στόχο της θεραπείας. Συχνά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι εκείνη η οποία θεραπεύει την επώδυνη κίνηση ή  δυσλειτουργία.

Κλινική αξιολόγηση και διόρθωση των λανθασμένων σχεδίων κίνησης (Α.Δ.)

   Οποιαδήποτε διόρθωση της δυσλειτουργίας που βρίσκουμε στην επαν -  αξιολόγηση μειώνει την μηχανική ευαισθησία του ασθενούς στον πόνο. Φυσικά, είναι καλύτερο εάν η διόρθωση είναι με ασκήσεις, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να τις εκτελέσει και μόνος του. Η (Α.Δ) είναι σημαντική για τη συμπεριφορά και την  μείωση του πόνου σε ασθενείς που πάσχουν από επίμονο πόνο. Ο ασθενής είναι συνήθως φοβισμένος και αποφεύγει την κίνηση. Είναι μονίμως σε εγρήγορση σχετικά με τον πόνο του και νιώθει να απειλείτε από πολλές δραστηριότητες. Για να μειωθεί ο "φόβος της απειλής» από τον πόνο, ο ασθενής πρέπει να έχει μια "προοδευτική προσαρμογή» σε φόβους και ερεθίσματα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού ή θεραπευτή του. Όταν η δυσλειτουργία διορθώνεται με την εκπαίδευση - προπόνηση η λειτουργία βελτιώνεται και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής θα βιώσει πραγματικά την μείωση από τις μηχανικές ευαισθησίες.
    Με την ακολουθία της λειτουργικής προπόνησης ο ασθενής είναι ικανός να μειώσει τους φόβους, πεποιθήσεις και τα πιστεύω του και αυτή η αλλαγή  μειώνει το επίπεδο του πόνου του. Καθώς η αντοχή του βελτιώνεται στις δραστηριότητες του, το επίπεδο του πόνου του μειώνεται και το σφίξιμο από τον χρόνιο πόνο αρχίζει να χαλαρώνει.


Λειτουργική προπόνηση

    Ακολουθώντας την λειτουργική αξιολόγηση, επιλέγουμε συγκεκριμένο ασκησιολόγιο το οποίο είναι ασφαλές για τον ασθενή αλλά επίσης αλλάζει την λειτουργικότητα (προς το φυσιολογικό ) του ασθενή. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέα μοντέλα κίνησης (μέσω του νευρικού συστήματος) που θα ενισχύσουν όχι μόνο την εμπιστοσύνη του  ασθενεί (αυτό-αποτελεσματικότητα), αλλά και την ικανότητα του για καλύτερο κινητικό έλεγχο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να εργαστούμε στο <<όριο των δυνατοτήτων των ασθενών μας».

Οι ασκήσεις μπορεί να αρχίσουν από το έδαφος , όπως η σανίδα. Στη συνέχεια θα εξελιχθούν σε  πιο λειτουργικές κινήσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου