Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Εσείς τι κάνετε για την οσφυαλγία σας ; 1




Ο πόνος στην μέση είναι μια κοινή ασθένεια που έχει επιπτώσεις στο  80 - 85% των ανθρώπων για κάποιο διάστημα στη ζωή τους. Η σοβαρότητα μπορεί να κυμανθεί από την απλή ενόχληση ως την σημαντική ανικανότητα. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες του πόνου στην μέση συμπεριλαμβανομένης της κακής τεχνικής, της υπέρχρησης, λανθασμένα πρότυπα κίνησης και στάσης και του τραυματισμού από την ανύψωση ενός αντικειμένου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην μέση μπορεί να θεραπευτή αποτελεσματικά, εάν η σωστή μέθοδος υιοθετείται. Εντούτοις, υπάρχει μια ευρεία ποικιλία παραγόντων που μπορεί να συμβάλει στον πόνο στην μέση. Για να θεραπευτεί επιτυχώς ο πόνος στην μέση, αυτοί οι παράγοντες πρέπει να προσδιοριστούν και να θεραπευτούν δεδομένου ότι έχουν επιπτώσεις σε κάθε άτομο.

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε ;

Στο  κέντρο μας καθιερώνουμε  ένα σχέδιο θεραπείας που είναι εξατομικευμένο σε κάθε ασθενή. Θεραπεύουμε όλους τους ασθενείς ως άτομα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους θεραπείας για τον κάθε ένα. Παρέχουμε   υψηλή παροχή ποιοτικής μη-χειρουργικής  θεραπείας για τον πόνο στην μέση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο στον πόνο στην μέση;

Πιστεύουμε ότι οι περιπτώσεις του πόνου στην μέση μπορούν να αποδοθούν σε αυτό που καλείται δυσλειτουργία. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι αρθρώσεις, οι μύες, και το νευρικό σύστημα δεν εκτελούν την δουλειά τους σωστά και αποδοτικά.

Αρθρική δυσλειτουργία

Φυσιολογικό
Η αρθρική δυσλειτουργία εμφανίζεται όταν χάνει μια από τις αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη ή τα άκρα την φυσιολογική ικανότητα απορρόφησης των διαφόρων φορτίων. Όταν μια άρθρωση αναπτύσσει την αρθρική δυσλειτουργία, το φυσιολογικό εύρος κίνησής της επηρεάζεται (συνήθως μειώνεται) και η άρθρωση μπορεί να γίνει επίπονη. Επιπλέον, επειδή η άρθρωση περιέχει δέκτες (νευρικούς υποδοχείς ), η δυσλειτουργία μπορεί να αναγκάσει ανώμαλα σήματα να σταλθούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσει τους σχετικούς μυς για εκείνη την άρθρωση είτε  να γίνουν τεντωμένοι είτε, αντιθέτως, να γίνουν άτονοι ή αδύναμοι.


Αρθρίτιδα 














Μυϊκή δυσλειτουργία

Μερικοί μύες αποκρίνονται στην αρθρική δυσλειτουργία με  τέντωμα και υπερδραστηριότητα, ενώ άλλοι αποκρίνονται με το να γίνουν αδύναμοι και υπολειτουργούν.  Σε καθεμία περίπτωση, ένα πράγμα που μπορεί να συμβεί σε αυτούς τους μυς είναι η ανάπτυξη των trigger point, τομείς συμφόρησης μέσα στο μυ όπου οι τοξίνες συσσωρεύονται. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να ερεθίσουν τις καταλήξεις νεύρων μέσα στο μυ και να παραγάγουν τον πόνο.



Αστάθεια

Η αστάθεια εμφανίζεται όταν οι μύες των οποίων η λειτουργία  είναι να στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και να προστατεύουν τους δίσκους και τις αρθρώσεις αποτυγχάνουν να λειτουργούν κατάλληλα.  Αυτοί οι μύες πρέπει να λειτουργήσουν συνεταιριστικά και αρμονικά για να προστατέψουν  την πλάτη απέναντι στην πίεση. Αλλά ο τραυματισμός αχρηστία ή η δυσλειτουργία της άρθρωσης και μυών μπορούν να αναγκάσουν αυτούς τους μυς να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται κατάλληλα, καθιστώντας τη σπονδυλική στήλη ευαίσθητη στον τραυματισμό.



Τραυματισμός του Δίσκου

Εκφύλιση δίσκου
Μερικές φορές αυτές οι δυσλειτουργίες αρθρώσεων και μυών και τα λανθασμένα σχέδια κίνησης βάζουν την πίεση στους δίσκους που τοποθετούνται μεταξύ των σπονδύλων και μικρά σχισίματα στο δίσκο μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτά τα μικρά σχισίματα μπορούν να επιτρέψουν στο πυρήνα που κρατιέται στη μέση του δίσκου να διαρρεύσει προς τα έξω από αυτά τα σχισίματα και να ερεθίσει τις καταλήξεις των νεύρων στο εξωτερικό τμήμα του δίσκου. Αυτό είναι γνωστό ως εκφύλιση δίσκου. Περιστασιακά, αλλά ασυνήθιστα,  ο πυρήνας μπορεί να διαρρεύσει όλος και η έξοδος να πιέσει  μια από τις ρίζες των νεύρων που βγαίνουν από το σπονδυλικό μυελό μπροστά από το δίσκο. Αυτό είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Όταν αυτό συμβαίνει, ο πόνος στην μέση καθώς επίσης και στο πόδι μπορεί να αναπτυχθεί, μαζί με τα νευρολογικά συμπτώματα όπως το μούδιασμα, τσούξιμο και  αδυναμία των ανάλογων μυών.

Επειδή οι αρθρώσεις και οι μύες περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό δεκτών νεύρων, η δυσλειτουργία αρθρώσεων και μυών μπορεί να αναγκάσει τα ανώμαλα νευρολογικά σήματα να σταλούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί έπειτα να αναγκάσει τη διάσπαση της δυνατότητας του νευρικού συστήματος να ρυθμίσει κατάλληλα τους μυς σε άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην ανάπτυξη της αστάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου