Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Φυσική Θεραπευτική - Θεραπεία με τα χέρια


Με τον όρο φυσική θεραπευτική* εννοούμε τις μεθόδους και τεχνικές στις οποίες ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του και κινήσεις με το σώμα του ασθενή για την θεραπεία του προβλήματος χωρίς την χρήση μηχανημάτων ή φαρμάκων. Η παρουσία της φυσικής θεραπευτικής έχει γίνει πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στις μεθόδους αυτές για να αντιμετωπίσουν σωματικά και μυοσκελετικά προβλήματα.
  Σκοπός της φυσικής θεραπευτικής είναι η αποκατάσταση της υγείας του ψύχω - σωματικού συνόλου του ατόμου και όχι μόνο η αντιμετώπιση μεμονωμένων συμπτωμάτων.  Η κάθε θεραπευτική μέθοδος έχει το δικό της πεδίο δράσης και επιλέγεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ο πρώτος στόχος μας είναι  η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, η κατανόηση του μηχανισμού που προκάλεσε την δυσλειτουργία ή τον τραυματισμό. Με λεπτομερή αξιολόγηση (συγκεκριμένα τεστ και κινήσεις για κάθε τμήμα του σώματος) μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποια δομή υπάρχει  δυσλειτουργία, δηλαδή ο πόνος προέρχεται από τους μυς, τις αρθρώσεις νεύρα ή τα οστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται συνδυασμός προβλημάτων, άρα απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνικών για την αποκατάσταση. Έτσι γίνετε συνδυασμός ποικίλων τεχνικών συνδυάζοντας αρμονικά τεχνικές και χειρισμούς από τον θεραπευτή όπως μαλάξεις πιέσεις, έλξεις, δονήσεις με μοχλό το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η θεραπεία. Στόχος πάντα είναι να θεραπεύσουμε την αιτία του προβλήματος  όχι μόνο τα συμπτώματα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού.
   Η φυσική θεραπευτική έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον καθένα με σχεδόν ανύπαρκτες επιπλοκές , ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.


Στη συνέχεια, παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος από κοινές καταστάσεις, στην αντιμετώπιση των οποίο οι τεχνικές αυτές έχουν αποδειχθεί χρήσιμες.

  • Πόνοι διαφόρων προελεύσεων

 Πόνοι στην μέση και στην πλάτη, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, μυϊκή ένταση, πιάσιμο, αδυναμία ή κόπωση, κράμπες, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις.

  • Αρθριτικά, περιαρθρίτιδα, τενοντίτιδα ρευματισμοί.
  • Τραυματισμοί, σύνδρομα υπερχρέωσης

Βελτίωση αποκατάστασης μετά από κατάγματα, θλάσεις άλλες κακώσεις από άθληση, μετά από επεμβατικό ή άλλο τραυματισμό , ουλές, διαταραχές στάσης, μυϊκές ανισορροπίες κ.α.

  • Κόπωση, αδυναμία

Μετά από χειρουργείο ή τοκετό.

  • Ίλιγγος, Ζαλάδες, Πονοκέφαλος


Πως είναι μια συνεδρία της φυσικής θεραπευτικής.

Στην αρχή της συνεδρίας ο θεραπευτής θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή αντλώντας διάφορες πληροφορίες για της πιθανές ενοχλήσεις, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογική και σωματική του κατάσταση. Θα παρατηρήσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τη στάση του τον τρόπο κίνησης του σώματος του, και τις εκφράσεις του προσώπου του. Θα ψηλάφηση τους μύες και τα οστά σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, θα παρατηρήσει την κίνηση των οστών και τον μαλακών ιστών της περιοχής καθώς και την θερμοκρασία του δέρματος ή την ποιότητα του σφυγμού. Με λεπτομερή αξιολόγηση (συγκεκριμένα τεστ και κινήσεις για κάθε τμήμα του σώματος) μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποια δομή υπάρχει  δυσλειτουργία, δηλαδή ο πόνος προέρχεται από τους μυς, τις αρθρώσεις, τα νεύρα ή τα οστά.  Επιδιώκει έτσι να σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του ψυχοσωματικού(μυοσκελετικού) συνόλου του ατόμου.
Έτσι εφαρμόζουμε ένα πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης με τεχνικές που επιλέγονται προσεχτικά κάθε φορά, γιατί στοχεύουν στο να διορθώσουν τις συγκεκριμένες ανισορροπίες του κάθε ατόμου. Είναι προσαρμοσμένες ώστε να διορθώσουν και αποκαταστήσουν την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού.

Οι τεχνικές επιλέγονται από μια ευρεία γκάμα που μπορεί να περιλαμβάνει, χειρομαλάξεις, Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, τεχνικές κινητοποίησης, νευρομυικές  τεχνικές, τεχνικές μυϊκής ενέργειας, διατάσεις, ασκήσεις σταθεροποίησης και άλλες ειδικές ασκήσεις (Pilates κ.α.). Εκπαιδεύουμε τον ασθενή να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του, ενώ τέλος γίνεται εκμάθηση ενός ατομικού προγράμματος ασκήσεων με σκοπό την ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος, και την εξαλείψει της μυϊκής ανισορροπίας ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του προβλήματος (αυτοέλεγχος).

Συνήθως επιτυγχάνεται μια αίσθηση βαθειάς χαλάρωσης κατά την διάρκεια και μετά από μια τέτοια συνεδρία. Η διέγερση ή καταπράυνση της ροής της ενέργειας, που επιτυγχάνεται μέσα από της διάφορες τεχνικές των μεθόδων αυτών, προκαλούν συχνά κάτι που έχει περιγράφει από πολλούς ανθρώπους ως ανακούφιση, γλυκός πόνος ή αίσθηση ότι κάτι απλώνεται ή ανοίγει σε διάφορες περιοχές του σώματος.

*Με τον όρο φυσική θεραπευτική δεν εννοούμε την φυσιοθεραπεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου