Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Δια χειρών θεραπεία 2


Παρακάτω περιγράφονται αναλυτικά κάποιες από τις τεχνικές της φυσικής θεραπευτικής.


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ


        i.            Deep Tissue Massage

Το Deep Tissue Massage  είναι ένα είδος θεραπευτικής μάλαξης η οποία επικεντρώνεται στην επαναφορά της αρχικής  θέσης και κατάστασεις των βαθύτερων στιβάδων των μυϊκών ιστών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις χρόνιας σύσπασης  και έντασης των μυών σε περιοχές του σώματος, όπως στην περιοχή του αυχένα, της πλάτης, της μέσης,και της ωμικής ζώνης.Η κίνηση είναι αργή και η πίεση βαθειά. Επιπλέον, ο θεραπευτής επικεντρώνεται, κυρίως, στα σημεία όπου υπάρχει πόνος και ένταση σε αντιδιαστολή με τη γενικευμένη χαλάρωση όλου του σώματος που επιδιώκεται στη, κλασική μάλαξη.

Πώς ενεργεί το Deep Tissue Massage;

Όταν υπάρχουν χρόνιες μυϊκές εντάσεις ή μικροτραυματισμοί, δημιουργούνται συχνά συμφύσεις στους μύες και τους τένοντες όπου ο ιστός σκληραίνει και εμφανίζονται κόμποι. Οι συμφύσεις περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος, τη μυϊκή ευλυγισία και κίνηση προκαλόντας πόνο και φλεγμονή.
Το Deep Tissue Massage ενεργεί με φυσικούς τρόπους, μαλακώνοντας και «διαλύοντας» τις συμφύσεις μέσα από τη χρήση βαθειάς και εστιασμένης πίεσης και τριβής η οποία εφαρμόζεται, συνήθως, εγκάρσια στις μυϊκές ίνες. Λόγω αυτών των θεραπευτικών διεργασιών, συμβαίνει κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της μάλαξης, μερικοί θεραπευόμενοι να νοιώσουν  δυσαρέσκεια και πόνο. Όπως επίσης και μετά από τη συνεδρία, μπορεί να υπάρξει κάποια δυσκαμψία ή πόνος αλλά αυτή συνήθως υποχωρεί σε μία μέρα.
Σε νευρολογικό επίπεδο με το Deep Tissue Massage ενεργοποιούνται ειδικοί νευρικοί υποδοχείς του περιφερικού νευρικού συστήματος που συμβάλουν μέσω νεύρο-αντανακλαστικών μηχανισμών στην μείωση των μυϊκών εντάσεων.

Οι τεχνικές του Deep Tissue Massage έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να επιτύχουν εστιασμένη θεραπευτική μάλαξη. Εφαρμόζοντας τις τεχνικές αυτές σε συγκεκριμένους μύες, μυϊκές ομάδες και αρθρώσεις, ο θεραπευτής έχει πρόσβαση σε βαθύτερα επίπεδα του μαλακού ιστού. Αρχίζει τη μάλαξη στους επιφανειακούς  μύες και σταδιακά αυξάνει όλο και περισσότερο το βάθος εφαρμογής των θεραπευτικών χειρισμών, επηρεάζοντας τη δομή των  μυϊκών ομάδων και του συνδετικού ιστού της δεύτερης και τρίτης στοιβάδας του μυϊκού συστήματος. Η πίεση δεν εφαρμόζεται  απότομα σε βαθύ επίπεδο, ούτε και με την ταχύτητα που γίνεται στην κλασική  Μάλαξη, γιατί αυτό προκαλεί άμεση σύσπαση του μυ (προκειμένου να προστατευθεί) και μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό ή φλεγμονή χωρίς λόγο.
Συνύθως δεν χρησημποποιούμε λάδια ή άλλες κρέμες για να μπορούμε να εισχωρήσουμε στα βαθύτερα στρώματα ιστών και μυών.

 Σε ποιες περιπτώσεις  χρησιμοποιείται το Deep Tissue Massage ;

Σε αντίθεση με τη κλασική μάλαξη, η οποία χρησιμοποιείται για χαλάρωση, το Deep Tissue Massage  συνήθως εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως:

  • Χρόνιοι πόνοι
  • Περιορισμένη κινητικότητα
  • Θεραπεία κακώσεων (πτώσεις, τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλημάτων κ.λ.π.)
  • Επαναληπτικές κακώσεις, σύνδρομα υπέρχρησης όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, οι επικονδυλίτιδες και τενοντίτιδες υπερακανθίου
  • Προβλήματα στη στάση του σώματος
  • Πόνοι Οστεοαρθίτιδας
  • Ινομυαλγία
  • Μυϊκές εντάσεις ή μυικός σπασμός


        i.            Myofascial Release – Trigger point

Τα Μυο-Περιτοναϊκά Σημεία Πυροδότησης Πόνου είναι εντοπισμένες περιοχές ευαισθησίας και πόνου (οζίδια),  στις βαθύτερες στοιβάδες του μυ, ο ερεθισμός των οποίων με μηχανική πίεση προκαλεί πόνο που συνήθως αντανακλάται σε άλλες συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.
Τα Trigger Points (ΜΣΠς) μπορούν να προκαλέσουν βράχυνση στο μυ με αποτέλεσμα τον περιορισμό εύρους κίνησης γειτονικών αρθρώσεων, τη γενικότερη αδυναμία του μυός αλλά και δυσλειτουργία όσον αφορά τη συνεργασία του με άλλες μυϊκές ομάδες για παραγωγή κάποιας συγκεκριμένης κίνησης.
Για την εξουδετερωσή τους χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη δαχτυλική πίεση, στο σημείο που βρίσκοντε και στην συνέχεια εφαρμόζουμε διάταση της περιοχής.

      ii.            Εγκάρσια μάλαξη (Cyriax). Friction Massage

Η τεχνική αυτή αναπτήχθεικέ  από τον Δρ J. Cyriax (ορθοπεδικός) το 1941, εφαρμόζεται κυρίως σε προβλήματα μυών, συνδέσμων, τενόντων, θυλάκων (π.χ. διαστρέμματα, τενοντίτιδες, θυλακίτιδες,  μυϊκές συμφύσεις).

Η  Εγκάρσια Μάλαξη (Cyriax) στοχεύει στην κινητοποίηση των μαλακών ιστών και στη μείωση του εντοπισμένου μυϊκού σπασμού, ιδιαιτέρα μετά από κάποιο τραυματισμό. Βοηθάει στην απορρόφηση του οιδήματος, συμβάλει στην ευκαμψία του ουλώδους  ιστού και τη μείωση της τοπικής ευαισθησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου