Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Κάθε σώμα έχει να μας πεί την δική του ιστορία !!!


Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από οστά τα οποία διαμορφώνουν τον σκελετό του σώματος, τα οστά καλύπτονται  από μύες,  περιτονίες, συνδέσμους, νεύρα, θύλακες και άλλους μαλακούς ιστούς οι οποίοι συνδέουν και κρατούν τα οστά στην σωστή τους θέση.  Ο σκελετός  μαζί με τους μύες και την περιτονία  διαμορφώνουν το σχήμα του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι μύες και μυικές ομάδες όπου ανάλογα με το αν υπέρ – λειτουργούν (βράχυνση) ή  υπολειτουργούν (αδύναμοι)  προσδίδουν χαρακτηριστικό σχήμα και στάση σώματος. Έτσι κάθε σώμα έχει να μας πει την δική του ιστορία.

Μάθετε να ακούτε το σώμα σας …

Παρατηρήστε και κοιτάξτε το σώμα σας σε ένα καθρέπτη ή σε μια φωτογραφία, ποιους μυς βλέπεται να είναι βραχυμένοι και σφιχτοί και ποιοι εμφανίζουν αδυναμία και αναστολή στην λειτουργία τους ;

Είναι το κεφάλι σας εμπρός από τους ώμους σας ; Αν ναι τότε πιθανών βρίσκονται σε βράνχυση οι εκτείνοντες του αυχένα, ο στερνοκλειδομαστοειδής και οι σκαληνοί, εφαρμόζοντας αυξημένη συμπίεση στις αρθρώσεις και τους δίσκους του αυχένα προκαλώντας περιορισμό στην κίνηση του αυχένα και πόνο στην περιοχή. Οι βαθύ καμπτήρες του αυχένα είναι σε αναστολή, με αποτέλεσμα την μειωμένη σταθεροποίηση του αυχένα.




Το πηγούνι σας προβάλει προς τα εμπρός ; Αν ναι τότε είναι σε ένταση και βράχυνση οι υπνιακοί μύες οι οποίοι βρίσκονται στην βάση του ινίου. Μια αιτία των πονοκεφάλων μπορεί να είναι η υπέρ – δραστηριότητα των υπνιακών μυών. Οι βαθύ καμπτήρες του αυχένα είναι σε αναστολή, με αποτέλεσμα την μειωμένη σταθεροποίηση του αυχένα.





Στην παρακάτω φωτογραφία παρατηρούμε τους ώμους να γέρνουν προς τα εμπρός, οι μύες του στήθους (θωρακικοί) είναι σε βράνχυση το ίδιο και ο άνω τραπεζοειδής μαζί με τον ανελκτήρα της ωμοπλάτης, συνήθως στην περιοχή υπάρχει ένταση και υπάρχει πόνος κατά την ψηλάφηση.



Παρατηρήστε πόσο έντονη είναι η καμπύλη που δημιουργείτε ( υπερλόρδωση) στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης από τους σφιχτούς και βραχυμένους μύες της μέσης(ιερονωτιαίοι) τον λαγονοψωίτη και τον τετράγωνο οσφυϊκό.  Η υπερβολική δραστηριότητα του λαγονοψωίτη και τετράγωνου οσφυικού μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση των αρθρώσεων και μεσοσπονδύλιων δίσκων στην περιοχή της μέσης οδηγώντας στην διάρκεια του χρόνου στην εκφύλιση και τραυματισμό των αρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων της περιοχής.







Παρατηρήστε το κοιλιακό τοίχωμα στον άνθρωπο της φωτογραφίας, η υπέρ – ενεργοποίηση του ορθού κοιλιακού ( η υπέρ – προπόνηση στον μυ αυτό πιστεύοντας οι περισσότεροι  λανθασμένα πως έτσι θα αποκτήσουν επίπεδη κοιλιά) σε συνδυασμό με τους βραχυμένους μύες της μέσης ιερωνωτιαίους, διογκώνει το κοιλιακό τοίχωμα κυρίως στο άνω τμήμα του. Επίσης προσέξτε το σπασμό των πλάγιων κοιλιακών που δημιουργούν ασύμμετρο βαθούλωμα της κοιλιάς στο πλάι.



 Υπερέκταση με κλείδωμα στην άρθρωση των γονάτων προς τα πίσω στην όρθια θέση, πιθανών να οφείλεται σε βράχυνση του ορθού μηριαίου, ενός μύ που συνδέει την άρθρωση του ισχίου με αυτή του γόνατου, αλλά και βραχυνση του τείνω την πλατεία περιτονία που βρίσκεται στο πλάι του μηριαίου οστού συνδέοντας και αυτός την  άρθρωση του ισχίου με αυτή του γόνατου.



Παρατηρήστε και αισθανθείτε το σώμα σας, σίγουρα έχει πολλά να σας πει ! 


 














2 σχόλια:

  1. συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις.ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραιες οι παρατηρησεις αλλα λιγοι ανθρωποι ασχολουνται με αυτα! τους ενδιαφερει μονο η...''γραμμωση''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή