Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος μια συχνή αιτία πόνου στα γόνατα.  θεραπευτική  άσκηση ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.


 Η άρθρωση του γόνατου είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει κινητικότητα και σταθερότητα παράλληλα.  Η άρθρωση του γόνατος διαθέτει ένα μεγάλο εύρος κίνησης  ώστε να παρέχει και να διευκολύνει την κίνηση, όπως το περπάτημα, το κάθισμα και άλλες συνδυαστικές κινήσεις. Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από μεγάλους κονδύλους ,   και ειδικούς δίσκους  ( μηνίσκου ), ώστε να μπορεί να αντέξει και να απορροφήσει τις έντονες πιέσεις και καταπονήσεις που δέχεται από της καθημερινές δραστηριότητες της κίνησης όπως είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, τα άλματα και άλλα.  Διαθέτει  μεγάλες και ισχυρές μυικές ομάδες και καλό θύλακο – συνδεσμικό σύστημα ώστε να μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα που χρειάζεται για τις συνδυασμένες λειτουργίες της κίνησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων .    Επίσης λόγω της θέσης που βρίσκεται και της λειτουργίας  που επιτελεί είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε πίεση και πολλές φορές σε έντονη φόρτιση.  Αυτός είναι ένας λόγος ο οποίος καθιστά τις αρθρώσεις των γονάτων ευάλωτες στην ανάπτυξη εκφυλιστικών αλλοιώσεων ή οστεοαρθρίτιδας. Άλλες σημαντικές αιτίες μπορεί να είναι, μηχανικός τραυματισμός, εφαρμογή μεγάλης τάσης ή επαναλαμβανόμενες εφαρμογές τάσης, η ακινητοποίηση της άρθρωσης, μυικές ανισορροπίες στην άρθρωση του γόνατου οι οποίες δημιουργούν υπερβολική τάση στην άρθρωση κ.α. 

 Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική διεργασία που επιδρά αρχικά στον χόνδρο των οστών, δημιουργώντας μικρές οστικές προεξοχές και οστεόφυτα πάνω στις αρθρικές επιφάνειες των οστών. Αργότερα καθώς εξελίσσεται η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει και άλλα στοιχεία της άρθρωσης όπως τον αρθρικό θύλακα, αναστέλλοντας την κίνηση δημιουργώντας δυσκαμψία στην άρθρωση και μυικές βράχυνσης οδηγώντας σε περιορισμό της κίνησης δυσκαμψία και πόνο. Στα τελικά στάδια ο χόνδρος χάνει την ικανότητά του να αντέχει στην εφαρμογή τάσεων. Αρχίζει η διάσπαση του λεπταίνει, αδυνατίζει και τελικά το οστό μένει τελείως εκτεθειμένο. Στα αρχικά στάδια συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα ή πόνος γιατί ο χόνδρος δεν διαθέτει νεύρωση.Χαρακτηριστικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος, η περιορισμένη κίνηση, η δυσκαμψία, μπορεί να υπάρχει κριγμός στην άρθρωση και διόγκωση αυτής.

Σχεδιασμός θεραπευτικού προγράμματος και και ασκήσεις για ασθενείς με εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.


Μέσω μιας ακριβής λειτουργικής διάγνωσις ο θεραπευτής θα αναπτύξει ένα ειδικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα για τον ασθενή. Αρχικά ο θεραπευτής θα εφαρμόσει συγκεκριμένες τεχνικές και ειδικούς χειρισμούς που σκοπό θα έχουν:


a       Την μείωση του πόνου και του οιδήματος.


b. Την βελτίωση του εύρους κίνησης.
Στην συνέχεια ακολουθεί η θεραπευτική άσκηση η οποία κύριο σκοπό έχει την βελτίωση της λειτουργικότητας και των ικανοτήτων του ασθενή. Οι επιλογή των ασκήσεων και το είδος της άσκησης είναι συγκεκριμένες για την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα ώστε να έχουμε την ανάλογη επίδραση στον χόνδρο και το οστό. 
Ποιο συγκεκριμένα δίνουμε ασκήσεις στον ασθενή που εφαρμόζουν διακοπτόμενη συμπιεστική φόρτιση η οποία δρα διεγερτικά στην ανάπλαση του οστού και του χόνδρου. Έρευνες έχουν δείξει πως η διακεκομμένη φόρτιση μιας άρθρωσης, της οποίας ο χόνδρος έχει εκφυλιστεί η φόρτιση αυτή δρα ως ερέθισμα στον συνδετικό ιστό του μυελού των οστών ώστε να παράγει νέο ινώδη χόνδρο ο οποίος μπορεί να αντικαταστήσει τον εκφυλισμένο χόνδρο.Άσκηση διακοπτόμενης φόρτισης  Ασκήσεις κλειστής βιοκινητικής αλυσίδας με ελεγχόμενη και διακοπτόμενη φόρτιση για την διέγερση και αναγέννηση του οστού και του χόνδρου.Διατάσεις για τους βραχυμένους μύες, για την εξάλειψη των μυικών ανισορροπιών που πιθανών να εφαρμόζουν υπερβολική τάση στην άρθρωση και λανθασμένη ευθυγράμμιση.·   Ασκήσεις που προάγουν την μυική αντοχή, δύναμη και σωστό συντονισμό ανάμεσα στις  μυικές ομάδες.


  

                                         Ασκήσεις ελεγχόμενης φόρτισηςΟρισμένες εκφυλιστικές παθήσεις είναι δυνατών να προληφθούν με τη εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων άσκησης.  Οι μυς που σχετίζονται με μια εκφυλισμένη άρθρωση πρέπει να υποβάλλονται σε άσκηση συχνότερα και δεν απαιτείται πάντα χειρουργική διαδικασία για  την ανακούφιση του πόνου  και την βελτίωση της λειτουργικότητας. Ειδικά προγράμματα άσκησης όπως αυτό μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους, βελτίωση της λειτουργικότητας  και της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου