Οι τενοντοπάθειες είναι μια συχνή αιτία του πόνου που βλέπουμε στην άρθρωση του ώμου. Οι μύες που συνήθως αναπτύσσουν τενοντοπάθεια στον ώμο είναι οι μύες του πετάλου των στροφέων. Το πέταλο των στροφέων αναφέρετε σε μια ομάδα τεσσάρων μικρών μυών (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, ελλάσον στρογγύλος ) που διατρέχουν – περιβάλουν την άρθρωση του ώμου. Η λειτουργία αυτών των μυών είναι να κινούν και κυρίως να σταθεροποιούν την άρθρωση του ώμου. Οι μύες του πετάλου των στροφέων συνδέονται με το οστό του χεριού με τους τένοντες τους. Η τενοντίτιδα του πετάλου των στροφέων αναφέρεται στην φλεγμονή και πρήξιμο σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους τένοντες.
Πώς συμβαίνει αυτό ;
Η τεντονοπάθεια του πετάλου των στροφέων είναι το αποτέλεσμα από την υπέρχρηση ή συνεχόμενους μικροτραυματισμούς σε έναν τένοντα του πετάλου των στροφέων. Ο τένοντας που επηρεάζεται περισσότερο και τον συναντάμε ποιο συχνά είναι ο τένοντας του υπερακάνθιου μυός, έτσι μιλάμε για τενοντοπάθεια υπερακανθίου. Ο υπερακάνθιος βοηθάει στην απαγωγή - ανύψωση του χεριού. Ο τένοντας του υπερακάνθιου περνάει μέσω ενός μικρού διαστήματος μεταξύ της κορυφής του οστού του χεριού και της άκρης της ωμικής ζώνης. Μέσα σ αυτό το μικρό διάστημα ο τένοντας είναι ευάλωτος στην φθορά και το σκίσιμο. Η επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χρήσει του υπερακάνθιου μύ και επομένως του υπερακάνθιου τένοντα, μπορεί να ερεθίσει και να φθείρει με την τριβή τον τένοντα έναντι στις άκρες του οστού, έχοντας σαν αποτέλεσμα μικροσκοπικά σκισήματα στην δομή και το εσωτερικό του τένοντα.
Τι συμπτώματα έχουμε ;
Νιώθουμε πόνο στην πάνω και έξω επιφάνεια του χεριού. Τον πόνο τον νιώθουμε κυρίως όταν προσπαθούμε να ανυψώσουμε το χέρι μας στον αέρα και τυπικά εμφανίζεται βαθμιαία. Αρχικά ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο μετά από τιε εργασίες - δραστηριότητες που κάναμε ή τις ασκήσεις σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Τον πόνο μπορεί να τον συνοδεύει δυσκαμψία ή σφίξιμο στον ώμο. Ο πόνος γίνεται εντονότερος όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε το χέρι μας πάνω απ το κεφάλι. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνετε ευαισθησία με την πίεση στο σημείο του υπερακάνθιου τένοντα, επώδυνη και μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης ιδίως κατά την απαγωγή του άνω άκρου μεταξύ 60ο και 120ο ( επώδυνο τόξο ).
Θα επανέλθω σύντομα για τους τρόπους θεραπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου