Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Με τον όρο φυσική θεραπευτική* εννοούμε τις μεθόδους και τεχνικές στις οποίες ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του και κινήσεις με το σώμα του ασθενή για την θεραπεία του προβλήματος χωρίς την χρήση μηχανημάτων ή φαρμάκων. Η παρουσία της φυσικής θεραπευτικής έχει γίνει πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στις μεθόδους αυτές για να αντιμετωπίσουν σωματικά και μυοσκελετικά προβλήματα.
  Σκοπός της φυσικής θεραπευτικής είναι η αποκατάσταση της υγείας του ψύχω - σωματικού συνόλου του ατόμου και όχι μόνο η αντιμετώπιση μεμονωμένων συμπτωμάτων.
  Η κάθε θεραπευτική μέθοδος έχει το δικό της πεδίο δράσης και επιλέγεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ο πρώτος στόχος μας είναι  η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, η κατανόηση του μηχανισμού που προκάλεσε την δυσλειτουργία ή τον τραυματισμό. Με λεπτομερή αξιολόγηση (συγκεκριμένα τεστ και κινήσεις για κάθε τμήμα του σώματος) μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποιά δομή υπάρχει  δυσλειτουργία, δηλαδή ο πόνος προέρχεται από τους μυς, τις αρθρώσεις νεύρα ή τα οστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται συνδυασμός προβλημάτων, άρα απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνικών για την αποκατάσταση. Έτσι γίνετε συνδυασμός ποικίλων τεχνικών συνδυάζοντας αρμονικά τεχνικές και χειρισμούς από τον θεραπευτή όπως μαλάξεις πιέσεις, έλξεις, δονή-
σεις με μοχλό το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η θεραπεία. Στόχος πάντα είναι να θεραπεύσουμε την αιτία του προβλήματος  όχι μόνο τα συμπτώματα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού.
   Η φυσική θεραπευτική έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον καθένα με σχεδόν ανύπαρκτες επιπλοκές , ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.
   Στη συνέχεια, παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος από κοινές καταστάσεις, στην αντιμετώπιση των οποίο οι τεχνικές αυτές έχουν αποδειχθεί χρήσιμες.

  • Πόνοι διαφόρων προελεύσεων

Πόνοι στην μέση και στην πλάτη, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, μυϊκή ένταση, πιάσιμο, αδυναμία ή κόπωση, κράμπες, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις.

  • Αρθριτικά, περιαρθρίτιδα, τενοντίτιδα ρευματισμοί.
  • Τραυματισμοί, σύνδρομα υπέρχρησης

Βελτίωση αποκατάστασης μετά από κατάγματα, θλάσεις άλλες κακώσεις από άθληση, μετά από επεμβατικό ή άλλο τραυματισμό , ουλές, διαταραχές στάσης, μυϊκές ανισορροπίες κ.α.
  • Κόπωση, αδυναμία
Μετά από χειρουργείο ή τοκετό.  • Ίλιγγος, Ζαλάδες, Πονοκέφαλος

*Με τον όρο φυσική θεραπευτική δεν εννοούμε την Φυσιοθεραπεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου