Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΔΙΑΣΤΑΣΗ – ΣΧΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ


Τι είναι  ?

Ο αποχωρισμός - σκίσιμο των κοιλιακών μυών και συγκεκριμένα του ορθού κοιλιακού είναι μια συνηθισμένη κατάσταση μετά από μια εγκυμοσύνη, ή λόγω της μακροχρόνιας κοιλιακής φόρτισης λόγω  μυικής αδυναμίας, κακής εργονομίας κ.α. αυτό ονομάζεται  Διάσταση του Ορθού κοιλιακού. Σε ορισμένες γυναίκες, μπορεί να εμποδίσει την κακή λειτουργία των μυών του κορμού.


                            

















Οποιασδήποτε διαχωρισμός μεγαλύτερος από 2 cm θεωρείτε σημαντικός. Η διάσταση του ορθού κοιλιακού συμβαίνει στην εγκυμοσύνη ως αποτέλεσμα ορμονικών επιδράσεων στον συνδετικό ιστό αλλά και από τις βιομηχανικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διάσταση συμβαίνει συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μετά την γέννηση υποχωρεί αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν υποχωρεί. Μπορεί να εμφανιστεί πάνω κάτω ή στο επίπεδο του ομφαλού. Φαίνεται να είναι λιγότερο συνήθης σε γυναίκες με καλό τόνο στους κοιλιακούς πριν από την εγκυμοσύνη.
    Η κατάσταση της διάστασης των κοιλιακών μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα πρότυπα κίνησης της οσφυο – πυελικής περιοχής και της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας  πόνο στην μέση και την περιοχή της λεκάνης, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ικανότητας των κοιλιακών μυών για έλεγχο της λεκάνης και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.




Παρατηρήστε στην παραπάνω εικόνα την υπερδιάταση και χαλάρωση των κοιλιακών μυών, μετά απο την εγκυμοσύνη. Υπάρχει αυξημένη λόρδωση στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και μια πρόσθια κλίση της λεκάνης λόγω της αδυναμίας των κοιλιακών μυών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λανθασμένα πρότυπα κίνησης της οσφυο – πυελικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης και την πρόκληση πόνου στην περιοχή της μέσης και της λεκάνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου