Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Spine Stabilization 1


Spine Stabilization - Σπονδυλική σταθεροποίηση.

Εγκάρσιος κοιλιακός
Η σπονδυλική σταθεροποίηση είναι μια νέα έννοια στην αποκατάσταση και την αθλητική βελτίωση βασισμένη στην πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη σπονδυλική στήλη και τους μυς που την υποστηρίζουν. Αυτή η έρευνα έχει οδηγήσει σε μια περιεκτικότερη κατανόηση για το πώς η μέση μας πρόκειται να εργαστεί. Επίσης μας δίνει την δυνατότητα να δούμε καλύτερα τη σπονδυλική παθολογία και τις αιτίες του χαμηλού πόνου στην μέση. Με αυτήν την νέα εκτίμηση για  υγιή και τραυματισμένη σπονδυλική στήλη, οι φυσιοθεραπευτές στην Αυστραλία και το Καναδά έχουν αναπτύξει μια μοναδική προσέγγιση για θεραπεία στο πόνο της μέσης.
Παραδοσιακά, οι φυσιοθεραπευτές, γυμναστές κ.α. έχουν θεωρήσει ότι προκειμένου να υπάρξει μια υγιής και δυνατή μέση, ένα άτομο πρέπει να έχει ισχυρούς κοιλιακούς και ραχιαίους μυς. Με αυτό το στόχο, οι φυσιοθεραπευτές και οι γιατροί για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν βασίσει τ διάφορα προγράμματα δύναμης για τους ασθενείς τους με τον πόνο στην μέση. Δυστυχώς, σύμφωνα με  πιο πρόσφατες έρευνες, λίγοι ασθενείς πραγματοποίησαν οποιαδήποτε σημαντική μακροπρόθεσμη βελτίωση στα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας τα σέτ και της ασκήσεις ενδυνάμωσης για την μέση. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι η ο πόνος στην μέση και στον αυχένα τους έγιναν χειρότερα με την εκτέλεση τέτοιων ασκήσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνέχιζαν να έχουν τα επεισόδια του πόνου στην μέση τους παρά τη συνέχιση με τα προγράμματα άσκησής τους στο σπίτι.
Όπως συμπέραναν, οι φυσιοθεραπευτές, γυμναστές κ.α. δεν είχαν ακόμα αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται και λειτουργεί η σπονδυλική στήλη για να σχεδιάσουν με συνέπεια την επιτυχή θεραπευτική άσκηση και προγράμματα για τους ανθρώπους με προβλήματα και πόνο στην σπονδυλική στήλη.
Νέα δεδομένα για την λειτουργία της σπονδυλικής στήλης.
Σταθεροποιητές μυς
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά την Αυστραλία, την Ευρώπη, και την Ιαπωνία έχουν ρίξει νέο φως στον τρόπο που εργάζεται η σπονδυλική μας στήλη. Τώρα ξέρουμε ότι οι διάφοροι μύες που βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη εξυπηρετούν  πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Κάποιοι ενεργούν ως αισθητήρες θέσης, κάποιοι ενεργούν ως σταθεροποιητές και άλλοι λειτουργούν για να δημιουργήσουν ισχυρές κινήσεις. Με αυτήν την βελτιωμένη κατανόηση της σπονδυλικής λειτουργίας, είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε  αποτελεσματικότερα προγράμματα άσκησης που εκπαιδεύουν τους διάφορους μυς του κορμού για τις συγκεκριμένες λειτουργίες τους, αναπτύσσοντας έτσι την έννοια της σπονδυλικής σταθεροποίησης.
Στην σπονδυλική στήλη υπάρχουν δύο συστήματα μυών, το τοπικό σύστημα που αποτελείτε απο τους σταθεροποιητές μύες και το σφαιρικό σύστημα που αποτελείτε απο τους μεγάλους  μύες.
Η σπονδυλική σταθεροποίηση δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και προπόνηση των σταθεροποιητών μυών. Οι σταθεροποιητές μύες είναι κοντοί μύες που διασχίζουν μόνο ένα ή δύο σπονδυλικά επίπεδα.  Αυτό τους επιτρέπει το μέσο να ελέγξουν τις μικρές κινήσεις ολίσθησης που εμφανίζονται στις σπονδυλικές αρθρώσεις.Σταθεροποιητές μύες είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός, ο πολισχηδής, μύες του πυελικού εδάφους, ο τετράγονος οσφυικός. Οι μύες αυτοί σχεδιάζονται συγκεκριμένα για να αποτρέψουν το τραυματισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή το συνδεσμικό τραυματισμό από οποιαδήποτε ανάπτυξη της υπερβολικής αρθρικής κίνησης.
Πολυσχιδής
Οι μύες κίνησης είναι πολύ μακρύτεροι και παχύτεροι από τους μυς σταθεροποίησης. Αυτοί οι μύες μπορούν να εκτείνονται μέχρι δέκα σπονδυλικές αρθρώσεις χωρίς να συνδεθούν με οποιεσδήποτε από τους οσφυϊκούς σπονδύλους. Υπό αυτήν τη μορφή, έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν τις μεγάλες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης και να ελέγξουν τη γενική στάση της σπονδυλικής στήλης. .Αυτοί είναι οι μύες που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ένα set up, για να ανυψώσουμε τα βαριά αντικείμενα η οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Αυτοί οι μύες δεν είναι, εντούτοις, μύες που απαιτούν την αποκατάσταση μόλις έχουμε ένα πρόβλημα στην μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου