Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Έξω επικονδυλίτιδα - Tennis Elbow

Εισαγωγή

Συχνά αναφέρετε ως έξω επικονδυλίτιδα , Tennis Elbow , η τενοντίτιδα των εκτοίνωντων.
Η έξω επικονδυλίτιδα συνίσταται σε φλεγμονή και ρήξεις της κοινής έκφυσης των εκτοίνωντων μυών του καρπού και κυρίως του βραχέως κερκιδικού εκτείνοντας των καρπό αλλά και του κοινού εκτοίνων τους δακτύλους. Η πάθηση – τραυματισμός οφείλεται συνήθως σε υπέρχρηση από δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις  του καρπού και του χεριού (με αποτέλεσμα την υπερφόρτιση των εκτοίνοντων μυών που βρίσκονται εξωτερικά του χεριού)  και την  μυική ανεπάρκεια των μυών που υποστηρίζουν την άρθρωση του αγκώνα. Το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης χρήσεις των μυών του χεριού και επομένως των αντίστοιχων τενόντων του αντιβραχίου , μπορεί να οδηγήσει σε μικροσκοπικά σxισίματα , αποσύνθεση και τελικά εκφύλιση στους τένοντες. Για την επιδιόρθωση της διαταραχής αυτής το σώμα  απαντάει με μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Κλινική εικόνα και συμπτώματα

Στην τεντονοπάθεια των εκτοίνωντων το πρώτο σύμπτωμα είναι η αίσθηση του πόνου, στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και του αντιβραχίου. Ο πόνος αυτός αναπτύσσεται σταδιακά. Αρχικά μπορεί να νιώθουμε πόνο μετά την άσκηση ή κάποια δραστηριότητα, επίσης μπορεί να συνυπάρχει δυσκαμψία και αίσθημα έντασης στην περιοχή του αντιβραχίου. Συχνά τα πρώτα αυτά συμπτώματα αγνοούνται από τον ασθενή καθώς ερμηνεύονται ως ένα παροδικό  δυσάρεστο αίσθημα  που περνάει εύκολα με την εφαρμογή ζεστού πανω από την περιοχή.  Εν τούτοις όμως με την συνέχιση των δραστηριοτήτων ή της άσκησης η τεντονοπάθεια εξελίσσεται και ο πόνος γίνεται ποιο έντονος και ποιο συχνός. Με αποτέλεσμα την επιδείνωση της τεντονοπάθειας και την παρουσία του πόνου για μια μακρά περίοδο κατά την διάρκεια της άσκησης ή των δραστηριοτήτων μας.
Τι πρέπει να κάνουμε  
Γενικά οι τεντονοπάθειες – τενοντίτιδες δεν περνάνε ή γίνονται καλύτερα από μόνες τους. Πρέπει πρώτα να αναλυθούν  οι αιτίες και οι λόγοι που την προκαλούν,Έτσι  συνεχίζοντας την άσκηση ή τις δραστηριότητες συνήθως χειροτερεύουν. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ιατρό  όπως αθλήατρο , φυσιοθεραπευτή , χειροπράκτη για να γίνει διάγνωση και να σχεδιαστή ένα πλάνο θεραπείας . Στον ενδιάμεσο χρόνο θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μια αρχική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εφαρμογή πάγου (10 – 15 λεπτά ) μετά την άσκηση ή της δραστηριότητες και ήπιες διατάσεις των μυών του αγκώνα και του αντιβραχίου.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε
Εάν έχει γίνει διάγνωση ή έχετε τα συμπτώματα της τεντονοπάθειας των εκτοίνωντων (Tennis Elbow), δεν πρέπει να αγνοήσετε το πρόβλημα.  Η συνέχιση των ασκήσεων και των δραστηριοτήτων σας μπορεί να εμποδίσουν την επούλωση και την επιδιόρθωση του τραυματισμένου ιστού, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη. Εάν συμβαίνει αυτό η περίοδος της αποκατάστασης σας μπορεί να επιμηκυνθεί για μερικές εβδομάδες ή και μήνες.  Καθυστερώντας την επιστροφή σας στο αγαπημένο σας σπόρ και τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Θεραπεία
Αφού γίνει η διάγνωση, και εκτιμηθεί η σοβαρότητα του προβλήματος,  είναι σημαντικό ο θεραπευτής να καθορίσει το  κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
·         Τροποποίηση ή αποφυγή των δραστηριοτήτων και των κινήσεων που προκαλούν πόνο ( βελτίωση της τεχνικής αν πρόκειται για αθλητή)
·         Θεραπεία μαλακών ιστών (μυων κ τενοντων ), με εξειδικευμένο μασάζ σε συγκεκριμένους μύες κ τένοντες ( Orthopeadic Massage, Friction Massage )
·         Διατάσεις για να αποκτήσουν οι μυς το φυσιολογικό εύρος κινήσεις
·         Προοδευτική ενδυνάμωση μέσω εικών ασκήσεων ενδυνάμωσης.

·         Ορθοτικά μέσα για την βελτίωση της σταθερότητας της άρθρωσης κ της λειτουργίας των μυών (Kinesio Tape).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου