Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Οσφυαλγία … μερικές από της ποιο συχνές αιτίες του πόνου στην μέση.


Σύμφωνα με έρευνες το 80 - 85% των ανθρώπων θα βιώσει  για κάποιο διάστημα στη ζωή τους πόνο στην μέση ( Οσφυαλγία ). Η ένταση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να κυμανθεί από την απλή ενόχληση ως την σημαντική ανικανότητα. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες που προκαλούν πόνο στην μέση, και μια ευρεία ποικιλία παραγόντων που μπορεί να συμβάλει στον πόνο στην μέση. Στο άρθρο αυτό περιγράφουμε τους διαφορετικούς τύπους – αιτίες ( με ιατρικούς διαγνωστικούς όρους) που προκαλούν πόνο στην μέση.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. 

Σ αυτήν την περίπτωση, ο δίσκος που βρίσκεται ενδιάμεσα των σπονδύλων, αναπτύσσει μιαBuild ), ασκώντας πίεση στο αντίστοιχο νεύρο που περνά πίσω από τον δίσκο ( μεσοσπονδύλιο τρήμα). Όταν αυτό συμβαίνει ο δίσκος ασκεί πίεση στο νεύρο με αποτέλεσμα να νιώθουμε μούδιασμα ,αδυναμία σε κάποιους μύες  και πόνο στο πόδι(με συγκεκριμένη κατανομή ) και την μέση. Συνήθως ο πόνος και τα μουδιάσματα  είναι εντονότερα στο πόδι παρά την μέση. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει πόνος μόνο στο πόδι και καθόλου στην μέση. Σχεδόν πάντα υπάρχει αλλαγή στα αντίστοιχα αντανακλαστικά των μυών ( γόνατο ή  αστράγαλο).
διόγκωση (

Mechanical Low Back Pain - Πόνος στην μέση μηχανικής αιτιολογίας

Ο όρος Mechanical Low Back Pain ( μηχανικός πόνος ) αναφέρετε για να περιγράψει τον πόνο που προέρχεται – προκαλείτε από την εφαρμογή μηχανικών δυνάμεων  οι οποίες είναι ικανές να παραμορφώσουν , διατείνουν ή τραυματίσουν τους ιστούς που που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη παθολογική διαδικασία, τέτοιοι ιστοί μπορεί να είναι  μυες, σύνδεσμοι, αρθρώσεις Facet, μεσοσπονδύλιος δίσκος και ινώδης δακτύλιος (μικροτραυματισμοί ινώδους δακτυλίου, εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου κ.α.). Ο μηχανικός πόνος είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μηχανικών δυνάμεων που προκαλούν την παραμόρφωση – τραυματισμό των παραπάνω ιστών οι οποίοι περιέχουν ευαίσθητους υποδοχείς του πόνου. Υπάρχει εντοπισμένος πόνος στην μέση, μπορεί να είναι από την μια πλευρά μόνο είναι εύκολο να τον εντοπίσουμε, και δεν αντανακλά συνήθως ποιο κάτω από το γόνατο.

Strain

Πρόκειται για έναν μυικό τραυματισμό ( θλάση, σκίσιμο ),  λόγο υπερβολικής μυικής προσπάθειας. θλάσεις στους ραχιαίους μύες είναι σπάνιες.
Οι υγιείς μύες δεν σχίζονται ,ούτε τραυματίζονται τόσο εύκολα εκτός και αν  υποβληθούν σε μια σημαντική και απότομη φόρτιση.  Σ αυτήν την περίπτωση  το άτομο έχει υποστεί κάποιο τραυματισμό και νιώθει των πόνο αμέσως. Η σοβαρότητα του τραυματισμού και η ένταση του πόνου εξαρτάται στο ποσοστό των μυικών ινών που έχουν σκιστεί. Παρ όλα αυτά οι

Sprain (Διάστρεμμα )

Αναφερόμαστε στον τραυματισμό των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης, αυτός μπορεί να δημιουργηθεί λόγο μιας απότομης κίνησης ( στροφής συνήθως ) ή κάποιας πτώσης. Οι σύνδεσμοι συμβάλουν σημαντικά στην παθητική σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη κίνηση των σπονδύλων. Ο τραυματισμός – διάστρεμμα των συνδέσμων μπορεί να οδηγήσει σε μικρές μετατοπίστηκε κινήσεις των σπονδύλων ( ολισθήσεις ),  ανεξέλεγκτη κίνηση μεταξύ των σπονδύλων με αποτέλεσμα την  την πρόκληση πόνου.

Sublaxation

Πρόκειται για έναν αρθρικό τραυματισμό, ποιο συγκεκριμένα κάποιος σπόνδυλος ή σπονδυλικό τμήμα είτε  έχει κολλήσει ( ή μετατοπιστεί )σε μια λανθασμένη θέση προκαλώντας τάση στους συνδέσμους και πόνο.  Συνήθως υπάρχει ένταση στην περιοχή , πόνος και μειωμένη κίνηση. Το Sublaxation μπορεί να προκληθεί με ή χωρίς κάποιο τραυματισμό, και συνήθως δεν ανιχνεύεται με την ακτινογραφία επειδή η μετατόπιση είναι πολλή μικρή.

Hypermobility ( Υπερκινητικότητα )

Πρόκειται και εδώ για έναν αρθρικό τραυματισμό, αντίθετα με την περίπτωση του Sulaxation όπου η άρθρωση είναι << κολλημένη >>  εδώ υπάρχει παραπάνω κίνηση από την κανονική. Σε ένα υπερκινητικό σπονδυλικό τμήμα η άρθρωση έχει χάσει τη φυσιολογική της σταθερότητα που της παρέχεται από τους συνδέσμους και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο.  Σ ε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς αναφέρουν συχνά επεισόδια πόνου,  ο πόνος είναι συνήθως τοπικός με αίσθημα κόπωσης που μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλη επιφάνεια της  πλάτης, επίσης μπορεί να αναφέρουν πόνο στην περιοχή του γλουτούς.  Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά με μια απότομη ή ασυνήθιστη κίνηση.