Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

SIATSU



Oriental Medicine & Siatsu training Center. 
Σιάτσου" στα Ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα. Aξιοποιεί όμως, μια ποικιλία από διαφορετικές τεχνικές που περιλαμβάνουν τις γνωστές σταθερές πιέσεις, τις διατάσεις, τις κινητοποιήσεις των αρθρώσεων και τις μαλάξεις. Εφαρμόζονται με τις παλάμες, τα δάκτυλα, τους αντίχειρες, τους πήχεις, τους αγκώνες, ταγόνατα και τα πέλματα. Εφαρμόζεται με το δεχόμενο ντυμένο με άνετα ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα και ξαπλωμένο στο δάπεδο σε ειδικό στρώμα (Futon).
O σκοπός του είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα, νου και πνεύμα. Προσφέρει βαθειά χαλάρωση και ανακούφιση από τις εντάσεις και το στρες, που ευθύνονται έμμεσα ή άμεσα για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Eίναι μια από τις δημοφιλέστερες και πιο διαδεδομένες μεθόδους σωματικού χειρισμού στον κόσμο, γιατί μας χαρίζει τη δυνατότητα να δεχόμαστε και να προσφέρουμε ζεστασιά και φροντίδα μέσω του αγγίγματος.
Tο σιάτσου λειτουργεί φιλικά, σε συνεργία με τη φυσιολογία του κάθε οργανισμού, χωρίς να πιέζει ή να στρεσάρει το σώμα με επώδυνο ή επικίνδυνο τρόπο. Bοηθάει αποτελεσματικά σε μια ποικιλία από καταστάσεις, όπως το άγχος, την κούραση και τους χρόνιους πόνους. Επιδιώκει να φέρει σε ισορροπία τόσο τους μύες και το σκελετό, όσο και το δίκτυο των ενεργειακών καναλιών (μεσημβρινών). Eστιάζεται όμως εξίσου, στη διατήρηση της ομοιόστασης, δηλαδή της φυσικής αρμονίας των λειτουργιών και συστημάτων του οργανισμού.

Παρόλο που αναπτύχθηκε στην Iαπωνία κατά τις αρχές του 20ου Aιώνα, το σιάτσου έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα μαζί με τους άλλους κλάδους της Παραδοσιακής Aνατολικής Θεραπευτικής, όπως ο Βελονισμός, η Γιόγκα και το Tσι Kούνγκ.
H πρακτική τεχνική του, βασίζεται σε αρχαίες μεθόδους θεραπευτικού μασάζ όπως το Άνμα, το Τουίνα (παραδοσιακό Κινέζικο μασάζ) και το Αμπούκου (Ιαπωνικό μασάζ της κοιλιάς). Ακόμα, κάνει χρήση τεχνικών, οι οποίες είναι κοινές με άλλες μεθόδους σωματικού χειρισμού, όπως η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική.
Mε το πέρασμα του χρόνου, το σιάτσου ανέπτυξε διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις, παρόλο που το Namikoshi Shiatsuείναι το μόνο επισήμως αναγνωρισμένο στην Iαπωνία.
Η παρουσία του σιάτσου έχει γίνει πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια στην Eυρώπη και αλλού, καθώς ολοένα και περισσότερα άτoμα καταφεύγουν σ’ αυτό για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Oriental Medicine & Siatsu training Center.  

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Τενοντοπάθειες (Τενοντίτιδα ) στην άρθρωση του ώμου

Οι τενοντοπάθειες είναι μια συχνή αιτία του πόνου που βλέπουμε στην άρθρωση του ώμου.  Οι μύες που συνήθως  αναπτύσσουν τενοντοπάθεια στον ώμο είναι οι μύες του  πετάλου των στροφέων. Το πέταλο των στροφέων αναφέρετε σε μια ομάδα τεσσάρων μικρών μυών (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος, ελλάσον στρογγύλος ) που διατρέχουν – περιβάλουν την άρθρωση του ώμου. Η λειτουργία αυτών των μυών είναι να κινούν και κυρίως να σταθεροποιούν την άρθρωση του ώμου. Οι μύες του πετάλου των στροφέων συνδέονται με το οστό του χεριού με τους  τένοντες τους. Η τενοντίτιδα του  πετάλου των στροφέων αναφέρεται στην φλεγμονή και πρήξιμο σε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους τένοντες.


Πώς συμβαίνει αυτό ;

Η τεντονοπάθεια του πετάλου των στροφέων είναι το αποτέλεσμα από την υπέρχρηση ή συνεχόμενους μικροτραυματισμούς  σε έναν τένοντα του πετάλου των στροφέων. Ο τένοντας που επηρεάζεται περισσότερο και τον συναντάμε ποιο συχνά είναι ο τένοντας του υπερακάνθιου μυός, έτσι μιλάμε για  τενοντοπάθεια υπερακανθίου. Ο υπερακάνθιος βοηθάει στην απαγωγή - ανύψωση του χεριού. Ο τένοντας του υπερακάνθιου περνάει μέσω ενός μικρού διαστήματος μεταξύ της κορυφής του οστού του χεριού και της άκρης της ωμικής ζώνης. Μέσα σ αυτό το μικρό διάστημα ο τένοντας είναι ευάλωτος στην φθορά και το σκίσιμο. Η επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χρήσει του υπερακάνθιου μύ και επομένως του υπερακάνθιου τένοντα, μπορεί να ερεθίσει και να φθείρει με την τριβή τον τένοντα έναντι στις άκρες του οστού, έχοντας σαν αποτέλεσμα μικροσκοπικά σκισήματα στην δομή και το εσωτερικό του τένοντα.








Τι συμπτώματα έχουμε ;

Νιώθουμε πόνο στην πάνω και έξω επιφάνεια του χεριού. Τον πόνο τον νιώθουμε κυρίως όταν προσπαθούμε να ανυψώσουμε το χέρι μας στον αέρα και τυπικά εμφανίζεται βαθμιαία. Αρχικά ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο μετά από τιε εργασίες - δραστηριότητες που κάναμε ή τις ασκήσεις σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Τον πόνο μπορεί να τον συνοδεύει δυσκαμψία ή σφίξιμο στον ώμο.  Ο πόνος γίνεται εντονότερος όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε το χέρι μας πάνω απ το κεφάλι. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνετε ευαισθησία με την πίεση στο σημείο του υπερακάνθιου τένοντα, επώδυνη και μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης ιδίως κατά την απαγωγή του άνω άκρου μεταξύ 60ο και 120ο ( επώδυνο τόξο ).


Θα επανέλθω σύντομα για τους τρόπους  θεραπείας.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Με τον όρο φυσική θεραπευτική* εννοούμε τις μεθόδους και τεχνικές στις οποίες ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα χέρια του και κινήσεις με το σώμα του ασθενή για την θεραπεία του προβλήματος χωρίς την χρήση μηχανημάτων ή φαρμάκων. Η παρουσία της φυσικής θεραπευτικής έχει γίνει πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερα άτομα καταφεύγουν στις μεθόδους αυτές για να αντιμετωπίσουν σωματικά και μυοσκελετικά προβλήματα.
  Σκοπός της φυσικής θεραπευτικής είναι η αποκατάσταση της υγείας του ψύχω - σωματικού συνόλου του ατόμου και όχι μόνο η αντιμετώπιση μεμονωμένων συμπτωμάτων.
  Η κάθε θεραπευτική μέθοδος έχει το δικό της πεδίο δράσης και επιλέγεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ο πρώτος στόχος μας είναι  η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, η κατανόηση του μηχανισμού που προκάλεσε την δυσλειτουργία ή τον τραυματισμό. Με λεπτομερή αξιολόγηση (συγκεκριμένα τεστ και κινήσεις για κάθε τμήμα του σώματος) μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποιά δομή υπάρχει  δυσλειτουργία, δηλαδή ο πόνος προέρχεται από τους μυς, τις αρθρώσεις νεύρα ή τα οστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται συνδυασμός προβλημάτων, άρα απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνικών για την αποκατάσταση. Έτσι γίνετε συνδυασμός ποικίλων τεχνικών συνδυάζοντας αρμονικά τεχνικές και χειρισμούς από τον θεραπευτή όπως μαλάξεις πιέσεις, έλξεις, δονή-
σεις με μοχλό το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η θεραπεία. Στόχος πάντα είναι να θεραπεύσουμε την αιτία του προβλήματος  όχι μόνο τα συμπτώματα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού.
   Η φυσική θεραπευτική έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον καθένα με σχεδόν ανύπαρκτες επιπλοκές , ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας.
   Στη συνέχεια, παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος από κοινές καταστάσεις, στην αντιμετώπιση των οποίο οι τεχνικές αυτές έχουν αποδειχθεί χρήσιμες.

  • Πόνοι διαφόρων προελεύσεων

Πόνοι στην μέση και στην πλάτη, οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, μυϊκή ένταση, πιάσιμο, αδυναμία ή κόπωση, κράμπες, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις.

  • Αρθριτικά, περιαρθρίτιδα, τενοντίτιδα ρευματισμοί.
  • Τραυματισμοί, σύνδρομα υπέρχρησης

Βελτίωση αποκατάστασης μετά από κατάγματα, θλάσεις άλλες κακώσεις από άθληση, μετά από επεμβατικό ή άλλο τραυματισμό , ουλές, διαταραχές στάσης, μυϊκές ανισορροπίες κ.α.




  • Κόπωση, αδυναμία
Μετά από χειρουργείο ή τοκετό.



  • Ίλιγγος, Ζαλάδες, Πονοκέφαλος

*Με τον όρο φυσική θεραπευτική δεν εννοούμε την Φυσιοθεραπεία.